Bilbarnstol vid bussersättning

Ibland händer det något som gör att tåget ersätts av bussar. Ibland kan det vara planerade tidtabellsändringar, exempelvis när det pågår ban- eller vägarbeten. Ibland beror ändringarna på vädret, olyckor eller problem med fordon – alltså sådant som inte går att förutse.

När du åker tåg med ditt lilla barn ansvarar vi på Norrtåg för säkerheten ombord. Då behöver ingen av er använda bälte eller bilbarnstol. Däremot har vi inte bilbarnstolar, babyskydd, bältesstolar/kuddar i våra ersättningsbussar.

Så här skriver Transportstyrelsen:

”Alla som är äldre än tre år och som åker buss ska sitta på en plats som har bälte, om det finns en sådan plats, och de ska använda bältet. Vid lokala transporter i tättbebyggda områden är det dock tillåtet för passagerare att sitta på en plats som inte har bälte.”

Lagen säger att barn som är kortare än 135 cm och som färdas i bil eller lastbil måste använda särskild skyddsanordning i form av babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde. Buss omfattas inte av denna lag och undantag görs även för så kallade korta resor med taxi.

Om du har blivit ombokad till ersättningsbuss och känner dig osäker gällande din resa hjälper naturligtvis vår kundservice till med återköp, eller att boka om tågbiljetten om du väljer att inte resa med den avgången.