Cykel ombord

Från och med 3 oktober 2022 kan du ta med din cykel ombord på alla våra Norrtåg. På tåget finns plats på för tre cyklar.
Observera att reglerna nedan gäller för Norrtåg. Ska du resa med Nattåget eller annan trafikoperatör, vänligen se resp. operatörs regler.

Du behöver inte betala eller förboka en plats för din cykel men skulle det vara fullt så kan vi inte ta med din cykel på resan. Vill du vara helt säker på att få med din cykel rekommenderar vi en hopfällbar pendlarcykel. Om du vill kan du ta med din cykel som specialbagage. Då måste cykeln vara nerpackad i avsedd väska och du ansvarar själv för hanteringen av denna ombord. Storleken på väskan får inte överskrida 140 x 40 x 95 cm.

Vi vill samtidigt berätta att det ibland händer något akut som gör att vi måste ha ersättningstrafik i stället för det ordinarie tåget. Då kan vi inte garantera att cykeln kommer fram samtidigt som du. Prata med tågpersonalen för mer information.

Det finns några andra saker som vi också vill göra dig uppmärksam på:

  • Cykelplatserna är gjorda för vanliga cyklar. Du kan alltså inte ta ombord cykelkärran, tandemcykeln eller liknande. Cykeln får max väga 30 kilo.
  • Cykelplatserna är en hänganordning. Du ansvarar själv för att lyfta upp cykeln och fästa den i framhjulet.
  • Cykelplatser kan också finnas på anvisade platser på tåget. Det finns en särskild fästanordning för att säkra cyklarna under resan. Använd den, annars kan människor göra sig illa när de går förbi.
  • Du ansvarar för att cykeln kommer på och av tåget. Hjälp oss att se till att tåget kommer i väg i tid.
  • Du ansvarar själv för din cykel under resan. Norrtåg kan inte ta ansvar för eventuella skador på cykeln.