Norrtågs biljetter och pendlarkort

Vi vill att fler väljer tåg istället för bilen till jobbet, skolan eller älsklingen. Det är både klimatsmart och pengaklokt. När du reser med Norrtåg kan du välja biljett efter hur ofta du reser med oss. Allt från enkelbiljett för en enstaka resa till pendlarkort för dig som pendlar dagligen.

Enkelbiljett

Enkelbiljett är för dig som inte reser så ofta. Biljetten utfärdas för vald sträcka och avgång och finns för såväl enkelresa som tur- och returresa. Biljetten skickas med e-post eller till din mobiltelefon.

På Norrtåg är alla våra enkelbiljetter av- och ombokningsbara.

Köp din biljett här eller hos vårt servicecenter, tel: 0771-444 111.

Naturligtvis kan du köpa Norrtågs biljetter hos våra återförsäljare i hela Sverige.

Du kan få din biljett på några olika sätt:

Till din mobiltelefon

Köp din biljett hos vårt servicecenter eller på vår webbplats och betala med något av de vanligaste kredit- eller betalkorten. Biljetten får du sedan via SMS till din mobiltelefon.

Med e-post

Köp biljetten hos vårt servicecenter eller på vår webbplats och betala med något av de vanligaste betal- eller kreditkorten. Biljetten mejlas som PDF till din e-postadress. Du kan välja att skriva ut biljetten eller visa den ombord i din mobil, surfplatta eller dator.

Hämta ut

Bokar du biljetten hos någon av våra återförsäljare hämtar du ut biljetten där du beställt den.

Ombord på tåget

Vi rekommenderar dig att köpa din resa i förväg på webben, eftersom det alltid är det billigaste alternativet. Men självklart kan du köpa din biljett av tågvärden ombord på tåget om det kniper, bara du är medveten om att den kostar lite mer.

Platsreservation

Vid bokning av biljett på vår webbplats, i vår app eller via vårt servicecenter sker ingen automatisk platsreservation.

Är du i behov av ingång med lågt golv och plant insteg, plats för rörelsehindrad eller ledsagning, vänligen kontakta vårt servicecenter 0771-444 111.

Flexbiljett

Flexbiljetter är en rabatterad biljett för dig som reser med Norrtåg samma sträcka ganska ofta. När du köper en bunt om 10, 20 eller 40 enkelbiljetter för en förbestämd sträcka får du den sträckan rabatterad. Biljetterna är personliga och gäller i sex månader i båda färdriktningarna. Dessutom reser två barn, ej fyllda 16 år, gratis i vuxens sällskap.

En flexbiljett kan inte användas som delbetalning om din resa är längre än den sträcka som flexbiljetten gäller för. Då måste du köpa biljett för hela sträckan du vill resa. Du får häva köpet av Norrtågs flexbiljetter om vårt trafikutbud ändras efter köpet på ett sätt som avviker från vad du kunde förutsätta vid köpet, och om avvikelsen är av väsentlig betydelse för dig.

Resa med flexbiljetter

Varje gång du ska resa med elektronisk flexbiljett (10, 20, 40-biljett) bokar du resan på vanligt sätt på norrtag.se. Efter att du har angett sträcka och tid för resa klickar du på fältet för resenär. Då visas en knapp (pendlare) som du klickar på för att sedan fylla i flexbiljettens biljettnummer (exempelvis AAA1234B0001) och det telefonnummer eller e-postadress du angav vid köptillfället av biljetten. Kom ihåg att du måste göra bokningen innan tågets avgång.

Elektroniska flexbiljetter i 10, 20, 40-bunt kan du köpa här.

Smartpris

Smartpris är ett rabattkoncept för enkelbiljetter och det betyder att måste du köpa en biljett varje gång du reser, du aktiverar Smartpris i samband med betalningen i VY:s app. Biljetten passar för dig som pendlar dagligen, eller reser några gånger i veckan.

Smartpris fungerar lite som ett högkostnadsskydd: Ju mer du reser desto högre rabatt får du. Till slut reser du faktiskt gratis. Smartpris ger dig rabatterade biljettpriser redan efter fjärde resan på samma sträcka, och efter 20 köpta biljetter inom samma 30-dagarsperiod reser du helt kostnadsfritt. Med Smartpris betalar du bara för de faktiska resor du gör, vilket är flexibelt. Smartpris innebär också att du aldrig betalar mer än ett pendlarkort för samma sträcka. Skillnaden mellan ett pendlarkort och Smartpris är att du med Smartpris måste köpa varje enskild biljett samt att du betalar per resa och inte en engångssumma vilket du gör när du köper en pendlarkort.

Så här ser rabattskalan ut:

Biljett 1 till 4 köper du till ordinarie pris.

Biljett 5 till 10 köper du till 30 % rabatt.

Biljett 10–20 köper du till en ännu högre rabatt. Rabatten skiftar något beroende på vilken sträcka du reser.

Biljett 21+ köper du alltid till 100 % rabatt.

Så här funkar Smartpris

Du köper en enkelbiljett på en specifik sträcka i Vy:s app.

Om Smartpris är tillgänglig för din sträcka så får du upp ett val om att aktivera Smartpris i samband med betalningen i appen.

Smartpris gäller för en 30 dagars period från att första enkelbiljetten är köpt.

En ny Smartpris-period startar automatiskt nästa gång du köper en enkelbiljett på sträckan.

Biljetten gäller för en specifik sträcka.

Du kan dock ha Smartpris aktiverat för flera olika sträckor.

Pendlarkortet

Res en månad för ett pris som motsvarar omkring tio enkelresor.

Pendlarkortet är för dig som ofta reser samma sträcka. Kortet är personligt och gäller för obegränsat resande under 30 dagar.

Pendlarkortet säljs till vuxen-, ungdoms- eller studerandepris. Dessutom reser två barn, ej fyllda 16 år, gratis i vuxens sällskap. Norrtågs pendlarkort kan inte återköpas, men du får häva köpet om vårt trafikutbud ändras efter köpet på ett sätt som avviker från vad du kunde förutsätta vid köpet, och om avvikelsen är av väsentlig betydelse för dig.

Resa med Pendlarkortet

Varje gång du ska boka en sittplats med Pendlarkortet gör du det på vanligt sätt på norrtag.se. Efter att du har angett sträcka och tid för resa klickar du på fältet för resenär. Då visas en knapp (pendlare) som du klickar på för att sedan fylla i partibiljettens biljettnummer (exempelvis: AAA1234B0001) och det telefonnummer eller e-postadress du angav vid köptillfället av kortet. Kom ihåg att du måste göra bokningen innan tågets avgång.

Du kan köpa Pendlarkortet här.

Länstrafikkort

Länstrafikens kort gäller för resor enligt villkoren för respektive kort. Det går även bra att inom Norrtåg använda Länstrafikens kort som delbetalning när man reser på kortet där det är giltigt och sedan kompletterar med exempelvis en enkelbiljett för fortsättningen av resan som kortet ej gäller för.