Förändringsresan – Deltagare GE Maskintjänst i Gällivare

Håkan Martinsson, affärsutvecklare och Janne Pellikka, vd
Foto: Mats Hillblom

GE Maskintjänst i Gällivare är ett av många företag som valt att hoppa på Förändringsresan – ett projekt som vill utveckla och öka arbetspendling och tjänsteresande med tåg i Norrbotten. Vd Janne Pellikka ser spontant många fördelar och stor potential med tåg och kollektivt resande.

– Det händer otroligt mycket här i Malmfälten. En väl fungerande och nyttjad tågtrafik kan bland annat bidra till att stärka vår arbetskraftsförsörjning, genom att vara ett bra alternativ för inresande medarbetare från övriga delar av regionen. Därför ville vi också vara med i projektet.

GE Maskintjänst är ett av Malmfältens äldsta företag i entreprenadbranschen med flera hundra medarbetare, en bred maskinpark och med sin största marknad inom den lokala och expanderande gruvindustrin. Maskintjänst har börjat sin förändringsresa i liten skala med två maskinförare som just nu testar att veckopendla mellan hemmet i Vindeln och jobbet i Gällivare.

-Det blir ett bra test och vi hoppas att allting fungerar fint! Bara vi har minst 50 medarbetare som bor runt om i länet och som skulle kunna pendla hit och hem med kollektivtrafik och tåg. Och då är vi bara en av många firmor i Gällivare och Kiruna med inresande, växande arbetsstyrka som veckopendlar till sina skift.

Varför är ni med i Förändringsresan då?

-Att bidra till bättre miljö och minskade utsläpp är så klart en viktig anledning. Hela industrin ställer om, och hur vi reser till och från arbetet kan också göra skillnad. Och om det kan bidra till att minska antalet bilar här utanför på parkeringen så vore det ett stort plus. Det är helt fullt, och det blir lätt kaos de veckor det snöar mycket. Och vi har ju lite snö här uppe ibland.

Vad ser ni för fördelar med tåg?

-Om allting fungerar som det ska så finns det ju stora fördelar med tåg. Det är både miljövänligt och bekvämt. Du behöver inte fundera så mycket utan bara åka med. Sen går det ju relativt snabbt och smidigt att ta sig och är perfekt för tjänsteresor mellan exempelvis Gällivare och Luleå. Men det är också en arbetsmiljöfråga. Olycksrisken minskar så fort du sätter dig på ett tåg.

Vad är det viktigaste för att fler ska pendla och tjänsteresa med tåg tycker ni?

-Avgångar och ankomster måste passa med arbetstider, och sedan måste tågen så klart avgå och ankomma in tid. Det får helt enkelt inte finnas någon osäkerhet där. Om vi exempelvis har en förare till en lastare som kommer en timme för sent till jobbet så kan det påverka tiotals transportenheter som får står stilla och vänta. Det får inte hända, säger Håkan Martinsson som är affärsutvecklare på Maskintjänst.

Därför är Maskintjänst i Gällivare med på Förändringsresan:

  • Bidra till en bättre miljö genom minskade utsläpp av koldioxid.
  • Vara med och utveckla arbetspendlingen och tjänsteresandet med tåg i Norrbotten.
  • Något som i sin tur kan bidra till kompetens- och arbetskraftsförsörjningen i Malmfälten.
  • Bidra till en förbättrad arbetsmiljö genom säkrare pendling med minskade risker.
  • Gärna minska antalet bilar på parkeringen utanför firman.