Planera årets semester

Att kunna uppleva, upptäcka och få sig en semesterresa på riktigt, det är viktigt. Må så vara till mormor i Murjek, till fjällen med Filip eller till havsbadet med hela familjen. Alla ska helt enkelt ha råd med en semester.

Glöm flygresor till fjärran stränder. Glöm road trips i andra länder. Semesterresan behöver inte vara dyr, eller långt bort!

Maxa semestern med Tågsemesterkortet

Med Norrtågs Tågsemesterkort tågluffar du under två veckor för bara 599 kronor i Norrtågland. Ta dig mellan skärgård och fjäll, från dopp i svala sjöar till adrenalinfyllda äventyr på ett klimatsmart sätt. Se mer av regionen för en rimlig peng och satsa på att maxa semestern under långa ljusa sommardagar och nätter.

Sista försäljningsdag är 11 augusti, 2024

Här är några tips på ställen att besöka på din Råd-trip:

Foto: Linda Åkerberg

Höga kusten-leden

Höga Kusten-leden är vandringsledernas motsvarighet till en riktigt bra buffé. 13 etapper makalöst vacker vandringsled med en unik blandning av skärgård och trollskog som erbjuder en mängd äventyr och minnen för livet. Rikta in dig på en etapp som passar dig, eller få maximal valuta för pengarna och kämpa dig igenom allihop. Precis som på buffé!  

ArkNat, Höga kusten

Längtar du efter luffarlivet? Är du villig att kompromissa med god hygien och bekvämlighet, men aldrig med dina estetiska preferenser? Då är Arknat någonting för dig! Här kombineras arkitektur och natur genom nio spektakulära, vindskyddsliknande konstverk längsmed vandringsleden. Titta, rör, sitt eller till och med sov på dem en stund. Försök att göra det med konsten på Louvren.

Foto: Anna Öhlund

Tännforsen, Åre

Två mil väster om Åre hittar du Tännforsen, Sveriges största vattenfall. Här kan du riktigt känna trycket från forsen i kroppen. Eller är det kanske ruset av alla pengar du sparat jämfört med att åka till Iguazu? Oavsett är det en 60 meter bred brusande vägg väl värd att upplevas – både på egen hand eller med guidad tur för den som har några slantar över.

Gaaltije – saemien museume, Östersund

Gaaltije – saemien museume i Östersund är väl värt ett besök, här erbjuds såväl fasta som tillfälliga utställningar med konstnärliga, historiska och samhälleliga perspektiv. Gemensamt för alla utställningar är att de berättar om samisk historia, dåtid, nutid men även framtid. Som sig bör så har de givetvis en egen butik där du kan köpa böcker, knivar, renskinn, smycken eller slöjd. Visar du att du rest med Norrtåg får du under sommaren 2024 ett finfint erbjudande på GB glass – köp 3, betala för 2.

Arboretum Norr, Umeå

Drömmer du om Amazonas? Prunkande grönska och outforskade växter? Gör då regnskogen och din plånbok en tjänst, ta tåget till Umeå i stället! Här finns ett 16 hektar stort arboretum med ca 3000 planterade träd, buskar och klätterväxter, fördelade på nära 400 olika arter. Nästan lika många som Amazonas har goddjursarter. Men – till en bråkdel av både pris och koldioxidutsläpp.

Hjukenåsarna, Vindeln

Att resa i tiden låter kanske både krångligt och dyrt. Men faktum är att istiden bara är en tågresa bort! Känn historiens vingslag med ett besök till Hjukenåsarna, tre rullstensåsar som klarat sig från att nötas ned under istidens hårda styre. Här tornar de över marken med höjdskillnader på upp till 70 meter. Ta dig runt till fots eller upplev åsryggen med mountainbike. Självklart tar du med dig matsäck som du avnjuter vid Huvudsåsens grillplats, storslagen utsikt ingår helt utan extra kostnad. 

Foto: Emma Johansson
Foto: Susanne Lindholm

Gammelstads kyrkstad, Luleå

Vad har Egyptens pyramider, Macchu Picchu och Gammelstads kyrkstad i Luleå gemensamt? Jo, de är alla med på Unescos världsarvslista! Men du kan bara ta tåget till en av dem. I Gammelstads kyrkstad möts du av 400 små röda kyrkstugor med vita knutar och vackra Nederluleå kyrka. Vältra dig i 400 år gammal kultur, och om du undrar vad du ska göra med alla pengar du sparat kan du ju lägga en slant på en guidad tur. Visar du upp att du rest med Norrtåg får du dessutom halva priset på audioguidningar, superbra tycker vi!

Friluftsmuseet Hägnan, Luleå

Granne med världsarvet ligger Friluftsmuseet Hägnan. Här finns mycket att upptäcka för stora och små! Varje hus berättar en egen historia. om tiden då de byggdes och människorna som bodde där. Från mitten av juni till mitten av augusti är museigårdarna öppna för allmänheten. Besöker du Lanthandeln, där det finns hantverk, leksaker, karameller och annat smått och gott får du som Norrtåg-resenär 10% rabatt på ditt köp.

Foto: Susanne Lindholm
Foto: Marcel Köppe

Storforsen, Älvsbyn

Storslagna naturupplevelser behöver varken vara dyra eller långt borta. En av Europas största oreglerade forsar hittar du i Älvsbyn! Storforsen har en fallhöjd på 60 meter och är en mäktig plats oavsett årstid, för tack vare de kraftiga vattenströmningarna fryser vattnet aldrig till is. Ta dig närmre vattnet över träspångar, stanna till vid utsiktsplatser och bada bland klipporna. Och saknar du adrenalinpåslaget som onödigt dyra reseutgifter brukar ge dig kan du alltid boka in en fartfylld forsränning!

Naturum Laponia, Gällivare

Hur mycket kan man egentligen uppleva för under tusenlappen? Vad sägs om ett världsarv, fyra nationalparker, två naturreservat och nio samebyar? Naturum Lapiona erbjuder kunskapsutställningar och aktiviteter, och är porten till det 9 400 km² stora världsarvet som du kan upptäcka helt på egen hand. Lär känna fjällen, skogarna och myrarna. Få insikt i varför renen står mitt i den samiska kulturen. Inte så bara, va?

Treehotel, Boden

Jeff Bezos trotsade gravitationen i fyra minuter under sin rymdresa för 5,5 miljarder dollar. Själv kan du uppleva både biosfären och UFO:n bara genom att åka till Boden. Här hittar du Treehotel, känt världen över för sina häpnadsväckande hotellrum byggda uppe bland trädtopparna. Dragonfly, The UFO, Biosphere och Bird’s Nest är några av konstverken som pryder trädkronorna. Och du kan beundra dem från marken utan att betala för en endaste natt! Eller klättra upp i ett närliggande träd för att få fler perspektiv.

Icehotel, Kiruna

Du vet väl att du kan uppleva det världsunika, prisvinnande Icehotel utan att behöva frysa kreditkortet efteråt? För visst, med övernattning följer en prislapp som får de flesta att svettas – oavsett minusgrader – men idag kan du uppleva Icehotel året runt genom Icehotel 365. Där bevaras issviter, konstrum och isbar i en byggnad som hålls kall genom solceller på taket. Kom hit på en dagstur och upplev konstutställningen, väl här kan du passa på att utforska den lilla byn Jukkasjärvi och ge dig ut på säsongsanpassade aktiviteter med allt från fiske till besök på slädhundkennel.

Foto: Asaf Kliger