Barn på perrong

Tips när du åker tåg med små barn

Bokning av resa

Om du har möjlighet, anpassa resan efter barnets behov och ålder. Vissa behöver fler pauser, andra behöver åka tidigt och andra sent.

Välj plats när ni bokar. Plats vid bord underlättar för pyssel under resan. Är ni åksjuka kan plats vid gång vara en fördel, annars är det alltid kul att kunna filosofera genom fönstret.  

Boka plats även för de minsta. Då har även de utrymme och ni har även plats för leksaker och annat. Två barn under 16 reser nämligen gratis tillsammans med vuxen.

Inför resan

Planera och förbered barnen på resan. Gör det till ett äventyr och förklara hur lång tid det tar, vad som gäller på tåget och vad ni ska göra när ni kommer fram. Då har även de någonting att se framemot och längta till.

Prata med barnen om vad de ska göra om de kommer ifrån varandra. Vem på tåget ska man be om hjälp från, vad gäller när tåget står på en perrong osv. 

På- och avstigning

En bärsele gör påstigning enklare då du kan ha händerna fria samt har mer kontroll att alla tar sig på och av tåget säkert. Har du vagn med dig så våga be om hjälp. Vår tågpersonal hjälper dig mer än gärna.

På tåget

Hamnar du långt ifrån där du lämnat barnvagnen och vill vara närmare, fråga personalen om det finns lediga platser eller kanske en närmare plats du kan ställa vagnen. Är det fullt kan du alltid fråga om någon är villig att byta plats med dig.

Skötbord finns på de flesta tåg.

Packning

Packa en mindre väska där du har det viktigaste som kan vara bra att ha nära till hands. Till exempel: Blöjor, ombyte, våtservetter, pyssel, fika etc. Så få kollin som möjligt underlättar alltid förflyttningen. Har du möjlighet så lämna barnvagnen hemma.

En ryggsäck, eller en bärsele om du åker med riktigt små barn, kan vara bra för att kunna hålla händerna fria.

Mat

Nästan alla av våra tåglinjer har en serveringsvagn där du kan välja mellan varmrätter, enklare smörgåsar, kaffebröd, kalla drycker, snacks och givetvis kaffe och te. Har du små barn som äter barnmat så hjälper vi dig gärna med uppvärmningen.

På de tåg där vi inte har serveringsvagn, kan det vara bra att ta med egen mat. Involvera barnen så får de känna sig delaktiga. Ska de kanske få något speciellt tågfika?

Underhållning

Ta med en pyssellåda för att sysselsätta barnen under resan. Låt barnen själva vara med och packa och låt dem själva bära det i en egen ryggsäck. Då känner de sig både delaktiga och stolta.  

Packa med en liten överraskningspresent till barnet. Kan vara en liten leksak eller kanske en ny ritbok. Det bidrar till en positiv upplevelse och perfekt att plocka fram om de börjar bli otåliga.

Börjar det kittlas i benen kan man alltid ta en promenad i ett tåg. Utforska tåget. Var sitter lokföraren? Var är serveringsvagnen? Tänk såklart på de andra passagerarna, så det inte blir allt för mycket spring.

Wifi

Vi har gratis wifi ombord på de tåg som trafikerar längre sträckor; Luleå – Umeå, Umeå – Sundsvall och Sundsvall – Storlien. Dessa tåg har också eluttag vid varje plats, vilket är perfekt när surfplattan eller telefonen börjar bli trött.

Ibland händer något akut som gör att vi måste ha ersättningstrafik i stället för det ordinarie tåget på ovanstående sträckor, då kan utbudet ombord påverkas.